"Andere ondernemers en managementteams helpen met kennis en ervaring, daar krijg ik energie van."

Paul Vermaat, ondernemer en investeerder

Scroll
01Over Paul Vermaat

Paul Vermaat

Gate is opgericht door ondernemer en investeerder Paul Vermaat na de verkoop van Vermaat Groep, eind 2015. Toen Paul zijn bedrijf verkocht, viel hem op dat er veel adviseurs en investeerders zijn die eigenlijk niets begrijpen van ondernemen. Met pensioen ging Paul nog lang niet, dus hij dacht na over een nieuwe uitdaging. Zijn focus: andere ondernemers helpen navigeren over een pad dat hij goed kent.

Lees verder
02Een Cortado met Paul
"Mijn advies? Blijf ondernemen en blijf gewoon een ontzettend mooi bedrijf bouwen. Een mooi bedrijf wordt altijd beloond."

Een investeringsfonds opzetten dat het net even anders doet dan de rest. Dat ondernemerschap stimuleert. Actief waarde toevoegt, oog heeft voor mensen en het enthousiasme voor ondernemen aanwakkert. Hoe het zover kwam? Lees het verhaal van Paul Vermaat hieronder.

In 2016 richtte je Gate Invest op, na de verkoop van Vermaat Groep. Hoe is dat idee ontstaan?

“De verkoop van Vermaat Groep was een enerverend proces. Het vroeg veel energie maar het gaf ook veel energie. Tijdens het proces viel me op dat er weinig investeringsfondsen zijn die écht begrijpen hoe het is om te ondernemen. Ik was 40 toen we het bedrijf verkochten en nog lang niet klaar met bouwen. Toen vormde het idee dat ik andere ondernemers kan helpen met mijn kennis en ervaring.”

 

Wat is je doel met Gate?

“Toen we begonnen, wilden we een team creëren van samenwerkers. Dat team wordt alleen maar groter. Onze focus ligt volledig op bedrijven waarin we kunnen investeren, hen helpen door te groeien naar de volgende fase. Ons kantoor is een hub voor ondernemers en managementteams. Mooie bedrijven bouwen is wat me altijd heeft gedreven. Die passie delen met andere ondernemers en managementteams is het gaafste om te doen.’’

 

Mooie bedrijven, wat bedoel je daar eigenlijk mee?

“Mooie bedrijven zijn niet alleen financieel gezond, het is er ook leuk om te werken. Het DNA is goed, mensen werken samen en willen meegroeien met het bedrijf. Dus naast groeipotentie op papier zorgt de energie ervoor dat ambities ook gerealiseerd worden. Mooie bedrijven zijn groeiende ondernemingen waar iedere betrokkene trots op kan zijn, van de administratie tot de directie.”

 

Wat onderscheidt Gate Invest van andere investeringsfondsen?

“Wij investeren ons eigen kapitaal en hoeven daarom geen verantwoording af te leggen aan investeerders in ons fonds. Dat is heel fijn voor bedrijven, want bedrijfsinformatie en cijfers blijven vertrouwelijk. Daarnaast onderscheiden wij ons door ondernemerschap. Dat stroomt door mijn aderen en dus ook door die van ons investeringsbedrijf. We begrijpen waar een ondernemer of managementteam tegenaan loopt en voegen daar waarde toe, hoe groot of klein het onderwerp ook is. We doen alles wat een ander investeringsfonds ook doet, maar onze houding is net anders. We zijn actiever, niet bang om onze mouwen op te stropen en de beslislijnen zijn kort.”

 

Betekent dit dat je op de stoel van het managementteam gaat zitten?

“Ik moet er niet aan denken. Tussen mijn rollen als ondernemer en als investeerder kan ik goed onderscheid maken. Wanneer je als management met Gate in zee gaat, werk je vooral met het investeringsteam. Is er extra kennis, senioriteit of een netwerk nodig op grote vraagstukken, dan wordt er pas bij mij aangeklopt. Voor ondernemers en managementteams is het dan juist fijn om iemand te kunnen bellen die zelf ook voor hete vuren heeft gestaan.”

 

Gate heeft een marketingteam waar bedrijven gebruik van mogen maken. Waarom?

“Om te groeien heeft een bedrijf meer nodig dan een goede buy-and-build strategie. We willen bedrijven bouwen met een gezonde cultuur, waar mensen graag komen en blijven werken. Daarnaast is marktpositionering en een sterke propositie ontzettend belangrijk. Juist hier voegt onze Studio waarde toe. Het team heeft veel kennis in huis van strategische vraagstukken, zoals (her)positionering, employer branding, recruitment en sales. De Studio voegt altijd commerciële waarde toe en brengt vernieuwing en creativiteit die bedrijven anders niet in huis hebben.”

 

Je vindt DNA erg belangrijk in een bedrijf. Waar moet je op letten als je (een deel) van je bedrijf verkoopt?

“Zoek een partner uit waarmee je langdurig zou kunnen samenwerken. Het DNA van een investeringsbedrijf moet bij je passen. Je gaat minimaal een aantal jaar met elkaar in zee, dan is het wel fijn als je op dezelfde golflengte zit. Ook wij vinden dat belangrijk. Een primaire voorwaarde is dat het DNA van de bedrijven waar we in investeren matcht. Zo niet, dan is het niet verstandig om met elkaar verder te gaan.”

 

Welke tips geef je nog meer aan diegenen die hun bedrijf willen verkopen?

“Wees transparant gedurende het proces. Als je niet transparant bent, zal je zien dat het misgaat bij het tekenen. Dan moet je garanties geven. En het belangrijkste: bouw gewoon een ontzettend mooi bedrijf, want als je een mooi bedrijf bouwt, dan wordt dat altijd beloond en zijn er altijd partijen die daarin willen investeren.’’

Net als Paul Vermaat bouwen aan jouw mooie bedrijf?

03Ons team

Mijn collega's

Werken met Gate betekent aandacht en positieve energie. Oprechte betrokkenheid en een goed gevoel. Een constant, hoog tempo. Een duidelijk plan, én creativiteit. Oog voor mensen en nieuwe mogelijkheden.

Werken bij