Gate Invest verkoopt CAG Groep aan SOCOTEC

Gate Invest, het investeringsfonds van de familie Vermaat, heeft haar eerste investering gefinaliseerd met de verkoop van CAG Groep. CAG is marktleider in legionellapreventie en al meer dan 25 jaar actief in het kwaliteitsbeheer van drinkwater, energie-optimalisatie en veiligheid van gebouwen. Gate verkocht haar volledige belang aan de Franse SOCOTEC Group. Hiermee krijgt CAG een financieel sterke partner met veel ervaring in de Testing, Inspection, Certification (“TIC”) markt, om haar groei in de toekomst mee voort te zetten.

Over CAG Groep

CAG, gevestigd in Reeuwijk, is een onafhankelijk en toonaangevend TIC en engineering bedrijf met een uitgebreid dienstenpakket in waterkwaliteit, energie-optimalisatie, veiligheid en duurzaamheid. Met meer dan 170 ingenieurs en technici in dienst, levert het bedrijf haar expertise over heel Nederland. SOCOTEC is een leidende speler op het gebied van TIC-diensten in de bouw- en infrastructuursectoren in Europa en de Verenigde Staten, met meer dan 10.000 collega’s en experts wereldwijd.

De groei van CAG Groep door buy-and-build

CAG ging eind 2016 een partnerschap aan met Gate, dat een meerderheidsaandeel verwierf. “Naast consistente organische groei hebben we in de loop van onze samenwerking met het management ons strategische buy-en-build programma uitgerold met de overname van vier bedrijven. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat we nieuwe groeimarkten hebben aangeboord en onze dienstenportefeuille succesvol hebben kunnen uitbreiden. Hiermee is CAG in een aantal jaar verdrievoudigd,” vertelt Cesco van der Vliet, Investment Director bij Gate Invest. Met de overname van iQ-Laboratory (nu CAG Lab) werd kennis en capaciteit op het gebied van legionella-testing en -onderzoek vergroot, waardoor CAG al haar diensten in-house aan kon bieden. Daarnaast zorgden de overnames van Het Inspectiehuis, Invent en Woning Advies Nederland voor een uitbreiding in diensten op het gebied van energie-optimalisaties en gebouwveiligheid van woningen, kantoren en overig vastgoed.

Paul Vermaat, ondernemer en oprichter van Gate Invest: “Wij zijn er trots op een internationale strategische partner voor CAG te hebben gevonden, die CAG niet alleen in staat stelt haar groei voort te zetten, maar ook een veilig thuis biedt aan de organisatie en haar mensen. Deze verkoop is de eerste voor Gate en laat zien waarom we überhaupt zijn begonnen: ondernemers, managementteams en ondernemingen ondersteunen naar de volgende fase. Daarnaast is het een bevestiging dat onze ondernemende en actieve aanpak en vernieuwende kijk op private equity mooie successen teweegbrengt. We hebben met onze uiteenlopende expertises waarde toegevoegd. Dat maakt deze verkoop een succesverhaal.”

Coen Piccardt Brouwer, CEO van de CAG Groep: “Met Gate Invest is de afgelopen jaren hard gewerkt om CAG te brengen tot een solide, gezonde en volwassen organisatie. Als organisatie zijn we hard gegroeid; we zijn meer dan 110 collega’s en vier prachtige bedrijven rijker. Door slimme investeringen in onder andere onze Academy, technologieën en systemen staat CAG sterker dan ooit. Ons team kijkt ernaar uit onze groei en ontwikkeling met SOCOTEC voort te zetten en met nieuwe stakeholders te werken aan gezonde gebouwen voor iedereen.”

SOCOTEC als nieuwe groeipartner

Hervé Montjotin, CEO van SOCOTEC Group: “Met de overname van CAG heeft SOCOTEC nu een belangrijke marktpositie in Nederland en een echt concurrentievoordeel in de sectoren bouw, vastgoed en infrastructuur, met name op het gebied van milieu- en energievraagstukken. Het schaaleffect dat de CAG Groep met zich meebrengt, in combinatie met de kwaliteit en ondernemende cultuur van het managementteam, ondersteunt onze ambitie in Nederland.”

Gate Invest en CAG Group zijn in deze transactie geadviseerd door Oaklins.